Ta hjälp vid ett takbyte på huset

Att byta tak på huset är verkligen inget litet projekt. Det är snarare både kostsamt och tar mycket tid. Därtill är det också något som kan vara svårt att göra själv. Men ett hustak håller inte för evigt. Så risken att du någon gång kommer behöver göra ett takbyte är ganska stor om du bor i villa.

När är det dags att byta tak?

I regel håller ett hustak inte längre än omkring 40 år. Men det beror helt på vilket tak som ditt hus har. Livslängden på 40 år gäller om du har ett brandtäckt plåttak på huset. Takpannor brukar hålla sig bra i omkring 30 år. Har du däremot papptak är livslängden betydligt kortare och du kan behöva byta tak efter mellan 15 och 20 år.

Utöver att taket kan slitas med tiden kan det också uppstå skador på takets tätskikt. Vissa skador kan leda till problem med exempelvis fuktskador. Därför är det bra att med jämna mellanrum se över taket.

Få hjälp med takbyte

Det är ett omfattande jobb med att byta tak på huset. Därför är det rekommenderat att du tar hjälp när det är dags för takbyte. Du kan kolla in här och läsa mer om hur du kan få hjälp med både takläggning och takrenovering.