Välja rätt golv till rummet

Att byta golv är ett ordentligt åtagande och inget man bör göra lättvindigt. Vilket golv som passar beror så klart på vilket rum det handlar om, men även den stil man ämnar åstadkomma. Här följer en snabb titt på några golvtyper och vilka för- och nackdelar de har.

Trägolv

Trägolv kan man tycka är mer eler mindre standarden i svenska hem. Men dessa kan fortfarande delas upp i olika kategorier som lamellparket, massiv stavparkett och massiva trägolv. Av dessa är det endast lamellparkettgolvet man kan lägga själv men alla har riktigt bra hållbarhet då de går att slipa när de börjar se slitna ut.

Laminat

Laminatgolv må se ut som vanliga trägolv men är i själva verket bara en träfriberskiva på vilken tillverkaren klistrat ett fotorealistiskt papper. Har man ett redan plant golv behöver man inte ens ta bort det gamla utan kan lägga laminatgolvet direkt ovanpå. Och det är dessutom lätt att lägga själv. Dock kan golvet inte slipas, som riktiga trägolv och har därför en kortare livslängd.

Sten och klinker

sten och klinker är båda riktigt tåliga och har lång livslängd. Klinker hittar vi normalt sett i badrum och tvättstugor, men något som granit kan med fördel användas i andra rum också. Dessa golv fungerar dessutom perfekt tillsammans med golvvärme, men kan bli lite väl kalla för somliga om man inte har det.

Linoleum

Linoleumgolv består av vegetabiliska oljor som blandas med träharts och är ett väldigt miljövänligt golv. Det är också mjukt och hållbart och passar utmärkt i köket. Det enda problemet med linoleum är att man inte kan lägga det själv utan måste ta hjälp av en fackman.

Vinyl

Vinyl och andra plastgolv är praktiska golv då de inte bara är lätt att rengöra utan även är vattentäta och ljuddämpande. De är även hållbara och kostar i regel inte mycket. Golven finns i en stor variation av färger och med eller utan mönster. Risken finns dock att golvet repas och det finns inte mycket man kan göra för att reparera sådana repor.